Virkkausta (crocheting), neulomista (knitting), puutarha (gardening), kukat (flowers), kotoilu (homing), matkailu (travelling), heksispeitto (hexagon), korut (beading, beadwork), kirppislöydöt...KahviKaneli Virkkaa *klikkaa* tästä etusivulle

Saturday, 8 October 2011

Hexagon lappusen ohje, Hexagon ohje

Hexagon ohje:
Laitan tähän ohjeen, kuinka itse olen tehnyt noita Heksis- lappuja, kuusikulmaisia palasia. Korostan, että tämä on minun ymmärrys asiasta, varmaan ammattilaiset näkevät monta virhettä, mutta näinkin onnistuu valmistumaan ihana peitto...

Aloitus: Neljä ketjusilmukkaa, yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi:

1. krs:
3 ketjusilmukka (= muodostaa 1 pylvään)
sitten 11 pylvästä renkaan ympäri

Lopuksi 1 piilosilmukka alun 3 kjs:aan. (Lopettaa kierroksen ja nyt pitäisi olla ympyrä missä 12 pylvästä ja päällä päin näkyvissä 12 silmukkaa):


2. krs: vaihda väri


Olen tehnyt tuon värinvaihdon siten, että ennenkuin olen tehnyt tuon edellisen kierroksen viimeisen piilosilmukan, niin olen solminut uuden langan työn takapuolella kiinni tähän ensimm. käyttetyyn lankaan (esim. merimiessolmu tms.) ja tehnyt sen piilosilmukan käyttäen langankierrolle uutta väriä.

2. krs jatkuu:

Sitten 2 kjs


Sen jälkeen 1 pylväs (= 1 P) samaan silmukkaan kuin nuo alun ketjusilmukat ja sitten 1 kjs:


2 krs jatkuu sitten siten, että tee jokaiseen silmukkaan 2 pylvästä yhteen (= langankierto, koukku silmukkaan, langankierto, vedä koukku takaisin samasta silmukasta ((nyt 3 silmukkaa koukulla)), langankierto, vedä lanka kahden koukulla olevan silmukan läpi ((2 silmukkaa nyt koukulla)), Sitten langankierto ja laita koukku SAMAAN silmukkaan, langankierto, koukku etupuolelle samasta silmukasta sen langan kanssa ((koukulla nyt 4 silmukkaa)), langankierto ja koukku läpi kahdesta koukulla olevasta silmukasta ((3 silmukkaa koukulla)), langankierto ja vedä koukku kaikkien kolmen silmukan läpi kerralla.

Näyttääpä kirjoitettuna vaikealta, mutta sitähän se ei ole käytännössä!Muutoinkin kannattaa aina huolehtia, että katkotut langanpätkät kulkevat työn takana mukana siten, että voit ne samalla "päätellä" eli jättää seuraavien kierrosten pylväiden väliin takapuolelle, niin sinun Ei tarvitse päätellä ollenkaan näitä langanpätikiä, kun ne jäävät ihan siististi tuonne virkkauksen väliin. huomioi tämä kaikilla kierroksilla, niin vältyt tylsältä lankojen päättelyltä!


Eli sitten pitäisi olla 12 pylväsparia renkaassa:


3. krs:
Vaihda väriä, ks. kuva yllä (sama tekniikka kuin edellä, eli sulje piilosilmukalla tuo edellinen kierros ja käytä jo uutta solmttua väriä kierroksen sulkemiseen, mutta voi tehdä myös niinkin, että sulkee sen kierroksen piilosilmukalla sillä samalla värillä millä kierros tehty ja aloittaa sitten uudella värillä koko seuraavan kierroksen)

Aloita edellisen pylväsparin välistä. 3 kjs (= 1 pylväs), sitten samaan väliin kaksi pylvästä ( 2 P ). Eli niitä pylväitä ei tehdä silmukoihin, vaan tuon kakkoskierroksen väleihin, mihin tuli kakkos kierroksella ketjusilmukka:

ja 1 kjs ennen seuraavia pylväitä


Tässä tehdään jo seuraavia kolmea pylvästä seuraavaan väliin:3. kierros etenee sitten loppuun asti 3 pylvästä, 1 kjs...Yhteensä siis 12 kolmen pylvään rypästä. Kierroksen olen taas sulkenut piilosilmukalla uuden värin langalla:
4. krs: vaihda siis väri (se tehtiin jo tuossa edellä; neljäs ja viides kierros samalla värillä)

Tämä neljäs kierros on ns. ketjukierros. Tehdään aina 3 kjs ja sitten kiinteä silmukka noiden edellisten pylvästriplojen välistä:
Ja näin jatkuu koko ajan 3 kjs, 1 ks edellisen pylvästriplan ympäri, 3 kjs ... toista loppuun. Lopussa taas 1 ps (piilosilmukka) alun ensimmäisenn ketjusilmukkaan:
5. krs:
Samalla värillä jatkuu.
3 kjs (= 1 P), 2 pylvästä, 2 kjs (tämä on alun nurkka), 3 pylvästä saman ketjukaaren alta.

Eli tuossa yllä muodostunut on ensimmäinen kulma.
Sitten seuraavan ketjukaaren alta virkataan 3 pylvästä
(= muodostaa suoran sivun, kuva alla):Aina tuohon alkuun tulee vain nuo 3 kjs, koska se "nostaa" työn niinkuin seuraavalle tasolle.

Sen jälkeen toistetaan tätä tähtien * välissä olevaa ohjetta:

* seuraavaan samaan ketjukaareen 3 pylvästä, 2 kjs, 3 pylvästä
seuraavaan samaan ketjukaareen 3 pylvästä *
Kierroksen pitää päättyä AINA kolmeen pylvääseen.Kiinnitä kierros vielä piilosilmukalla tuohon alun ketjusilmukkarivin yläkohtaan.
Päättelele vetämällä lanka silmukan läpi. Langanpätkää voi jättää paljonkin, koska sitä voi käyttää sitten heksis palojen yhdistämiseen. Siitä oli vinkki Neulovan Nartun sivustolla, samoin kuin hänen blogissaan oli postaus palojen yhdistämisestä, liitän sen sivun tähän.

Sitten näitä palasia vain syntyy... ja ... syntyy...Toivottavasti oli apua jollekin!

12 comments:

Auli said...

Olipas hieno ohje. Minä olen tehnyt myös tuolaisen peiton ja suunnittelen jo toista, mutten ole nyt vileä muilta käsitöiltä ehtinyt. Sinulla on kiva, uusi blogi!

KahviKaneli said...

Kiitos kommentista.
Kurkkasinkin jo sinun sivuille tuossa aiemmin ja huomasin, että sinulla on laaja kirjo erilaisia käsitöitä. Pitää palata niihin vielä.

Nova Melina said...

Kiva kun oot laittanut tänne ohjeen! Sitten kun uskaltaudun tollaista yrittämään niin tuun täältä katsomaan miten se tehdään. Löysin tänne Aulin blogista. :) Ihania väriyhdistelmiä näissä!

Anonymous said...

Halauksin kiittelen <3

Anonymous said...

Mie oon täällä viettänyt perjantaiehtoota,lankakerien kera ja ensimmäiset hexagonit tehty,kiitos sinulle :)

KahviKaneli said...

Onneks' olkoon! Siihen tulee himo.
Mistä langoista tai väreistä teet?
Mun sähköpostiin tuli juuri tieto, että tilaamani Drops Delight langat ovat tulleet: saan vihdoin aloittaa uuden (toisen) peittoprojektin (aaltopeitto nro 2 myös koukulla). Aloitan isoäidinneliö- peittoa. Tosin yksi keskeneräinen lankakorissa, mutta puran sen. Lankaa ei enää valmisteta. Ja mieleni on jo muuttunut tässä välissä :o)

Anonymous said...

Himottavia on kuten isoäidinneliötkin :) ja niin monikäyttöisiä..........
Tein kokeilupalat seitsemänveljestä langoilla ja kotiväellä sekä tennessee langoilla...paksuhko puuvilla sopii minusta noihin hyvin :) Nyt virkkaan isoäidinneliöitä seitsemänveljestä langalla,haaveilen itselleni takkia niistä ja samalla kahtelen keriä joita vois käyttää hexagoneihin... :D käsiä siis tarvittais useampi pari....Mistä sie tilaat dropsin lankoja? Eilen etsin iloisen värisiä puuvillakeriä nettikaupoista, ei löytynyt mieluista yhestä paikkaa...yhen kerän löysin sieltä ja toisen täältä...postikulut on niin huimia jotta eihän niitä eri paikoista sentään voi ostaa....

KahviKaneli said...

Nyt tilasin langat Knitting Roomista (siellä on vain harmittavan pitkä toimitus, mutta minulla oli sinne joku alennuskuponki ed. tilauksesta, niin siksi sieltä).
Tein oman Heksis peittoni puuvillasta, sain tosi edullisia ja ihania lankoja (kaikki) Jättirätistä, vain 1 euroa per kerämikä on minusta jo tosi edullinen,(postikuluja ei tullut, kun kaksi ko. kauppaa työmatkan varrella). Muutamia vain tilasin netistä, koska ajatukseni oli, että saisin sen peittoni edullisesti. Muutamia löysin myös kirppikseltä ja anoppi antoi pois omiaan mitä ei tarvinnut.

Anonymous said...

Kiitos sinulle tuhannesti tästä ohjeesta.Ajattelin tehdä niitä pieniä sydämiä ja tässähän on to-
della selvästi näytetty langankiertokin.Sinulla on hieno Blogi.

KahviKaneli said...

Anonymous:
Hyvä, jos ohjeesta oli hyötyä. Ne sydämet on tosiaan hania. Mutta näihin kuusikkulmioihinkin voi jäädä koukkuun..

Unknown said...

Kiitoksia paljon ohjeesta!! =D minäkin innostuin noista paloista sinun ohjeesi myötä! =D ja muutenkin tosi kiva blogi! Jään seuraileen! =D ja laitoin blogiini linkin tänne jos ei haittaa?

Unknown said...

Kiitos. Tämä oli ehdottomasti paras ohje hexagonin tekoon. ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...